Storstilet festival om dansk hiphops fødsel: AmarGetON!

I perioden 29. marts til 13. maj kan fans af old school hiphop fordybe sig i genrens fødsel i Danmark - og i særdeleshed på Amager - gennem hele 14 arrangementer for både børn og voksne.

Et bredt udsnit af dansk hiphops pionerer stiller op til AmarGetON! – en kulturhistorisk hiphopfestival om stilen fra Ama'r, der erobrede hele Danmark.

1983. Dansk hiphop bliver grundlagt, da Per 'Dee Pee' Pedersen kommer hjem til Tårnby fra New York. I bagagen har han hårdt pumpede electrobeats, scratch, rap, breakdance og graffiti nok til et seriøst kulturchok for danskerne.

Hurtigt er brormand Lars 'Chief 1' Pedersen med på beatet, og en gruppe samles under ungdomsklubben Sundby Algård på Amager. To år efter Pers pilgrimsrejse er Rockers By Choice født sammen med Master Phoze (Georgios Sagos), MC Pete (Peder Musing) og MC Swan (Øyvind Hagen Traberg).

Hiphop-pioneren Per

Per poserer ved et af de første graffiti-værker på Tårnbyvej, 'Peace'. Han husker de første, spæde moves:

"Det er en af de små tidslommer, der er tilbage herude. I kælderen under Tårnby Torv, hvor vi startede med at breakdanse og male i '83-'84, er der værktøjslager nu. Vi øvede fra morgen til aften. Så startede vi med at indspille oppe hos TNT i Vinkelhusene, hvor han havde 1210'er (pladespiller, red.), sampler og en ottespors-båndoptager. Ellers hang vi ud på grillbaren ved Stjernen, hvor de allerførste jams foregik, inden vi kom ind til Sundby Algård.

Vi gik nok lidt mere 'all in' på hiphoppen, end man gjorde mange andre steder. Der var mange, som var med til at starte bølgen, men ikke så mange, der stadig er aktive.
Historien er jo skrevet, og når man nærmer sig de 60, så ser man jo nok lidt mere tilbage end frem. Derfor er den her festival en superfed idé, for der er virkelig noget dansk kulturhistorie at fortælle her, så jeg er superstolt over at være med. Programmet kommer godt ud i krogene, og Amager er jo i min optik Danmarks South Bronx," smiler Dee Pee, der stadig indspiller og turnerer med sit band Soul Investors.
Pioneren Per deltager i flere af festival-arrangementerne - blandt andet en bustur, der inkluderer Tårnbys tidslommer.

Per 'Dee Pee' Pedersen ved den gamle graffiti på Tårnbyvej.
Fotograf
Jacob Schneider

Hyldestaften for Klub 47

Det er ikke blot rapmusik, der importeres fra 'over there' på denne tid. Hiphoppens rige og mangefacetterede kultur indeholder både poesi, rap, musik, dans, mode, ungdomsoprør, malerkunst og street-sport under parolen: 'Peace, unity, love, and having fun'. Og det hele foregår naturligvis heller ikke på Amager: Unge over hele landet kaster sig over den nye bølge, selv om mange i kulturlivet kalder den for en døgnflue.

Den legendariske ungdomsklub Klub 47 er en inkubatorerne, og en af de vigtigste fødselshjælpere Turbo Niels. Her udklækkes og næres en perlerække af hiphoppens mest toneangivende aktører fra breakdanserne i Out of Control, rapperne i Rockers By Choice og Den Gale Pose, Al Agami, Natasja og Miss Mukupa til de hemmelige graffitimalere og ikke mindst verdensmesteren DJ Noize.

Derfor har AmarGetON! arrangeret en hyldestaften for klubben, inspireret af 'Her er Dit Liv', hvor hiphop-oraklet Peter 'PTA' Trier Aagaard interviewer Turbo Niels og centrale personer fra og omkring Klub 47. Blandt andre Karen Mukupa, Michael C.U.P, Dee Pee, DJ Noize, KCL, Al Agami, Nick Coldhands fra Den Gale Pose og Creative fra Funk Flush.

Er Ama'r nummer ét?

1989. Rockers By Choice rider på dansk hip hops første trykbølge, som for alvor dundrer igennem med albummet 'Opråb! Til Det Danske Folk'. Også MC Einars 'Den Nye Stil' fra året forinden hitter stort, og rivaliseringen mellem de første store hip hop-navne er i fuld gang.

Festivalens udgangspunkt er, at Amager er dansk hiphops uofficielle fødested. På den kommende festival kan man blandt andet høre hiphop-pionerer fra hele landet debattere, hvem der støbte dansk hiphops fundament: L. Ron Harald, J-Spliff og Dee Pee.

Moderator og deltager i flere af arrangementerne er Peter T. Aagaard, bedre kendt som PTA - et af koryfæerne i det kulturelle hiphop-game.

"Det er fedt, at hiphoppen er blevet så gammel, at den kan betragtes som kulturhistorie. På linje med en jazz- eller folkrock-festival, hvor man tager de gamle pionerer op. I dag er vi måske i fjerde eller femte bølge af dansk hiphop, og de er alle sammen buldret ind over Amager på den ene eller anden måde. Jeg glæder mig helt vildt til, at vi åbner hele hiphop-værktøjskassen op og det kommer til at emme af den kultur, som de nye står på skuldrene af," siger PTA og fortsætter:

"Jeg er selv en glad jyde, der opdagede hiphoppen i 'Yo! MTV raps' og de danske tv-programmer, hvor man så Rockers By Choice sidde der på Amager - det mindede lidt om Bronx, selv om det sikkert var den dejlige natur på Kløvermarken. De sagde, at de var konger, og derfor blev de konger."

Diskussionen om, hvor den danske hiphop startede, kan man blive klogere på, når AmarGetON! præsenterer debatten 'Hvem støbte den danske hiphops fundament' på Ørestad Bibliotek 29. marts.
PTA mener nu nok, at man kan tilskrive Amager titlen som genrens danske arnested:

"Det er jo noget af en hædersbevisning, at den danske hiphop har sin egen hjem-ø. Den her følelse af, at folk herude fra fatter lidt mere af det game... Alle de oldschool-hiphoppere, jeg kender, de breakede også i 1982, og så døde det ligesom ud, men det fede ved Amager var, at her blev det bare ved - I har jo Rockers By Choice. Så ja, Amager ér nummer et," griner hiphopperen.

En drømme-festival

2020. Hiphopmusikken er i dag den mest dominerende og - til tider - innovative musikgenre. Alle kender den, og den gennemsyrer musik, mode og kultur. Sådan var det ikke i 1983, da hiphopkulturen i Danmark fik sin spæde begyndelse på Amager.

En bibliotekar og en kulturarrangør på Amager med den gamle skole i bagagen har længe pønset på en storstilet fejring af danske hiphop-pionerer. De går i gang med at samle de gamle homies, alt er klappet og klar til den ultimative old school hip hop-festival - og så banker coronaen på...

Det er flere år siden, at idéen om festivalen spirede hos Morten Rubæk fra Kulturhuset Islands Brygge og Mads Bluhm fra Ørestad Bibliotek:

"Jeg var med i hiphop-miljøet i Odense i 90'erne og Morten gjorde Sønderjylland usikker," fortæller Mads og uddyber:

"Det her har været drømmen i mange år, og skal man tro på mytologien, så starter hiphoppen jo, da Per Dee Pee lander efter sit highschool-ophold i New York og tænder sin gigantiske ghettoblaster i Kastrup Lufthavn i 1983. Og så er der jo breakdance og graffiti, som var stort i det miljø, jeg kommer fra - electric boogie-vognen med tankpasser-brillerne og de hvide handsker.

Men selv i den danske hiphop er der en bund af antiracisme og en mangfoldighedstanke, som er ekstremt charmerende. Det er vigtigt for os, at festivalen afspejler alle elementerne i kulturen, og de folk, der stiller op her, har simpelthen været så flinke og leveret kreative idéer til, hvordan vi skulle gribe det an."

2022. Nu sker det. Dansk hiphops gamle skole har støvet mikrofoner, pladespillere, mixerpulte, spraydåser, dansetøj og anekdoter af og gjort klar til en storstilet festival rundt omkring på Amager. Der er arrangementer i Kulturhuset Islands Brygge, Ørestad Bibliotek, Kvarterhuset Amagerbro, Børnekulturhus Ama'r og en bustur, hvor legenderne fortæller anekdoter på nogle af de hiphop-historiske steder på Amager.

"Nu er Morten og jeg begge to landet i kulturlivet på Amager, så det var jo oplagt at gøre øen til det ultimative fokuspunkt. Vi er meget inspirerede af podcasten 'Den Nye Stil', og vi vil gerne give folk mulighed for at møde de her rappere, breakere og andre kunstnere live. Der er jo stadig en enorm interesse for den tidlige hiphop-kultur, og for os er det jo simpelthen legender, vi præsenterer her - vi skal nok blive lige så ekstatiske, som var det 1992," slutter bibliotekaren fra Ørestad.

Programmet byder blandt andet på scratch-show med verdensmesteren DJ Noize, hiphop-quiz med Henrik Milling, en aften med hiphoppens stærke kvinder modereret af kulturjournalist Nanna Balslev, børnedag med legende hiphop, breakdance, scratch, breakdance og beatboxing, pladecover-udstilling og sågar et hiphop-banko.

Final Jam i Amager Bio

Festivalen runder af med et overflødighedshorn af old school hiphop i Amager Bio 13. maj.
En perlerække af hiphopmusikerne fra klubben træder op på scenen og fylde Amager Bio med pumpende beats, skarpe rim og breakdance. Her kan man opleve Per Vers, Pede B, Break Forward, Graven (Supa, Es, Kasper Spez, J-Spliff, Humme, Solo Solito, Opiden og Niki Bernard), Al Agami, DJ KCL, Loke Deph, DJ Noize, Karen Mukupa og Humleridderne.

AmarGetON! er støttet af Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg, Københavns Kommunes Musikudvalg, Musikforeningen 5-øren og Run For Cover.

Besøg festivalens Facebook-side og se det fulde program her.

Rockers By Choice, 1989.
Fotograf
RBC